Acciones

Els músics del cel

De wikisenior

Revisión del 21:41 27 feb 2011 de Al061966 (discusión | contribuciones)
(dif) ← Revisión anterior | Revisión actual (dif) | Revisión siguiente → (dif)

D'aquesta manera, era com jo veïa en l'infantesa, les figures a l'ermita de Sant Lluís

Vista general de la Ermita de Sant Lluís

És molt dificil no veure l'ermita de Sant Lluís a Cinctorres, doncs està en una plaça, per on habitualment s'entra o bé se surt del poble.Sant Lluís, es també el nom que rep el carrer i el barri. L'ermita està situada al mig de la plaça que porta el seu nom, és un edifici senzill, de planta rectangular, de 6,10m. d'amplaria per 13,75m. de llargària. La façana està oculta per un porxo o àtri, de planta quadrada i empedrada amb tres arcs de mig punt,al fons la trobem la porta d'accés adovellada, de mig punt, te coberta a dos aigúes de teula arab. Damunt,hi ha una espadanya de pedres carreu i arc de mig punt rematada per tres pinacles en forma de bolles. A la pedra clau de la façana figura la inscripció 1678.


L'interior de l'ermita actualment, és un més dels edificis del poble que es fan servir com museu d'obres itinerants.

Però sense cap dubte, el més notori del seu interior són les interessats pintures al fresc que cobrixen el sostre i els murs.La decoració pictòrica que s'ha conservat és una rica iconografia musical.

Els dibuixos i figures són del renaixement tardà, i també d'ambientació barroca. Predominen les tonalitats blaves i roig marrón de ric colorit.



La primera impressió, és d'una bigarrada temàtica floral, fruital, ornitològica i també s'aprecien diverses figures fantàstiques rematades per rocalles, garlandes i fruits. Entre el ramatge, a cada costat lateral s'aprecien dos grans fruiters plens de mangranes. bagots de raïm, figes i taronges. que també estàn presents entre els ramatges de flors i pardals per tot el conjunt, que enllacen les figures dels músics. Envoltant el conjunt, una gran greca amb caretes d'angelets subjeten al ramatge que compon el dibuix.


Comforme entrem, al sostre,trobem un àngel músic:

1º Aquest àngel, porta una corbeta de set forats, tocan-la amb les dos mans, instrument molt estés en el segle XVI i la fi del XVII. Subsistint fins a mitjan segle XVIII.

2º L'àngel sugüent porta un triangle o ferrets, amb la particularetat,de que la vareta d'acer horizontal suporta tres riscles, a manera d'anells matàl.lics.

3º Un tercer músic, toca una viola de mà molt típica del segle XVI.

4º El següent àngel és el del flabiol o flauta de bec petita, de set forats, que el toca amb la mà esquerra, mentre que la dreta toca el tamboril.

5º Un querubí, de túnica blava amb una petita viola de gamba a la mà esquerra i l'arc a la dreta a l'altre costat.

6º Damunt de la porta, un altre angelet vestit amb túnica rosada tocant una gitarra


En total són sis figures amb diferents instrumens, totes amb expressió dolça, vesteixen túnica cenyida. Tots toquen l'instrumentes musicals amb la mà dreta i estàn envoltats d'un medalló floral de color blau o coure, els colors de la túnica també són d'aquestos dos colors. pel que fa els instruments musicals d'època, són de gran interès i molt emprats al renaixement (de fet, l'any 1984 un cinctorrà va costejar la 1ª restauració de l'ermita i el dia de la seua inaguració per la vesprada, un grup de músics amb els mateixos instruments que es veuen en els murals, van fer un concert de mùsica renaixentista que jo recordo molt bé). Tambè en Juliol de 2002 es va acabar el Treball de Restauració i Revaloritzacio de les Pintures Murals del S. XVIII fetes per la Fundació Valsco d'Alagon, amb la col·laboració de la Facultat de Belles Arts de Valencia La meua ingnorància en este tema musical m'ha fet donar la informació detallada, gàcies al treball que va fer Rafael Monferrer Guardiola, ell com molta gent d'aquesta terra estima la música.